Serbian Print

Priprema za štampu: Započnite dizajn

Priprema za štampu je osnova svakog štampanja. Bez kvalitetne pripreme ono što budete štampali će izgledati u najmanju ruku loše. Pretpostavimo da ste smislili originalan tekst i da ste se odlučili za fotografiju ili bar imate neku ideju o tome kakav će vaš dizajn da bude i šta želite da štampate. Sledeći korak je spremanje za štampu. Priprema za štampu podrazumeva sve od skiciranja, crtanja, pikselizacije do samog štampanja.

Odaberite program

Možete da pretpostavite da postoji nekoliko programa sa kojim bi ste mogli da započnete dizajn. Programi poput Fotošopa (Photoshop), KorelDro (Corel Draw), Ilustratora (Illustrator) ili InDizajna (InDesign) će vam biti neophodni za pripremu. Svi programi su odlični da ih koristite zasebno, i svakako je dovoljan jedan od njih da se uradi vrhunska priprema, ali najbolje funkcionišu u paru kada se primeni više programa za jednu pripremu. Jednostavno, korišćenjem više programa ćete dobiti detaljniji dizajn i moći ćete zasebno da ispravite sve male greške koje se uvek nađu.

Fotošop (Photoshop)

Poslednjih 10ak godina Fotošop je polako gradio imperiju i faktički postao jedan od najboljih i najčešće korišćenih programa. Fotošop ima svoje prednosti i mane. Za manipulaciju fotografija je broj jedan. Ali problem nastaje kod formatiranja. Format može da bude veći od očekivanog ili nesrazmeran. Kada budete kreirali ili uređivali bitmape proverite da li se održava visok broj piksela po inču (ppi). Poželjno je da najmanje bude 300 ppi.

KorelDro (Corel Draw)

Jedan od najpopularnijih programa kod nas je KorelDro. On je idealan za dvodimenzionalne slike i dizajne. Logoi i posteri se uglavnom rade u ovom programu. Ljudi se odlučuju za njega zato što postoji poprilično dugo, pouzdan je i jednostavan je za savladavanje. Većina štamparija u Srbiji koristi ovaj program, uz još neke naravno.

Corel

Ilustrator (Illustrator)

Jedan od programa koji se najviše koristi je Ilustrator. Samo ime programa govori sve što treba da znate. Popularan je i kod dizajnera i kod karikaturista. Vrlo je jednostavan za korišćenje i nije ga teško savladati. Ovaj program postoji 30 godina i i dalje je jedan od najkorišćenijih zbog konstantnog unapređivanja i poboljšavanja.

InDizajn (InDesign)

Ovaj program je stvoren da bi se u njemu mogle sređivati slike koje su rađene u više od jednog programa. On te fajlove konvertuje u jedno i omogućava veoma lak rad i vrhunski dizajn. Veoma je jednostavno spremiti dizajn u ovom programu.

Nakon odrađene kvalitetne pripreme neophodno je iseckati i srediti gotov proizvod. Nekada ovaj proces može da bude komplikovaniji od same pripreme. Vodite računa kada budete sekli proizvod da ne izgubite komad dizajna, i da ne morate da radite isti posao dva puta.

Kao što vidite, za vrhunsku štampu je neophodna kvalitetna i detaljna priprema. I jedan mali trenutak nepažnje može da izazove katastrofalne posledice, i tako napravi štete koje mogu da budu poprilično velike. Da bi se izbegla bilo kakva nezgodna situacija neophodno je imati kvalitetne dizajnere i ljude koji znaju da koriste više programa kako bi dobili najbolji mogući proizvod. Ako vam je potrebna bilo kakva pomoć vezana za štampanje slobodno kontaktirajte Mačinković štampariju za bilo kakve detalje i pitanja.

Newsletter form append
Chat button