Serbian Print

Kalendar Štamparije „Mačinković“ za prostu Godinu 2024.

SAMO ONAJ KO JE SREĆAN

MOŽE ŠIRITI SREĆU OKO SEBE

Nekako se osećam privilegovanim, jer mi je Macan poslao dvanaset umotvorina&rukotvotina Dobrosava Boba Živkovića , koje će činiti kalendar za 2024. godinu.  Smatrao sam, da bi bilo sebično, da držim svoj doživljaj samo za sebe, pa eto – delim ga sa vama.

Na jedanaest listova noseća poruka je „Budi mudar kao mačka“, sa ilustracijom i usmerenjem u čemu je ta „mačja mudrost“. Dvanaesta ili prva ilustracija, to zaista ne znam kako će biti u konačnoj formi nosi poruku „ Budi mudar kao Macan – podeli sa drugima svoju sreću“.

I jasno je da se radi o Radoslavu Mačinkoviću Macanu .

 I zato je naslov ovog teksta takav , kakav jeste. I ne bih više o tome, jer ko suštinski poznaje Macana, zna da je tako –  srećan čovek, koji širi sreću oko sebe.

Da kreativnost počinje znanjem i saznanjem i umetnošću povezivanja stvari i pojmova u jedinstveni izraz, potvrđuje ponovo Bob sa svojim umotvorinama&rukotvorinama. Ustvari, kreativnost je ono o čemu se razmišlja, inovativnost je ono što se radi. Ovaj kalendar jeste inovativni iskorak – umetnički izraz sagledavanja sveta „mačjim okom“, sa porukom u kojoj svako od nas može pronaći smisao ili toj poruci dati sopstveni smisao poimanja sveta i života.

 
Upravo zbog toga nije mi namera da na bilo koji način namećem sopstveni stav, nego mi je namera da sa vama podelim svoj doživljaj ( svesno se ponavljam) ovog inovativnog umetničkog dela. Voleo bih, da kad i dok budete listali ovaj Kalendar „na prvo gledanje“ i tokom godine posmatrate vreme pogledom na mesto koje odredite za „Macanov i Bobov Kalendar“, da se prisetite neke od ovih misli – mudrosti o mačkama  :

„Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku“, Mark Tven, pisac.

 „Razlog zbog koga se mačke stalno negde penju je kako bi gledale sa visine na skoro svaku životinju, što je i razlog zbog koga ne vole ptice„, KC Bufington, humoristkinja.

„Izgleda da se mačke ponašaju po principu da nikada nije šteta tražiti ono što vam treba“, Džozef Vud Krutč, prirodnjak, pisac, kritičar.

„Neke mačke su slepe, neke i potpuno gluve, ali nijedna nije glupa“, Entoni Euver, pesnik.

„Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne“, Žil Vern, pisac.

„Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo“, Stefan Baker, pisac.

„Ideal smirenosti postoji u mački koja sedi“, Džuls Rejnard.


„Čak i kada su pregojene, mačke znaju zlatno pravilo – iako ste debeli zauzimajte elegantne poze“,
 Džon Veic, dizajner i pisac.

„Mačka ne vidi nijedan razlog da se podredi drugoj životinji, makar ona stajala i na dve noge“, Sara Tompson, horistkinja.

Ono što je super kod mačaka je njihova beskrajna raznovrsnost. Čovek može odabrati mačku koja će odgovarati skoro svakom enterijeru, boji, životnom standardu, karakteru, raspoloženju. Ipak, ispod krzna, ma koje boje bilo, biće zapravo nepromenjena, jedna od retkih slobodnih duša na ovom svetu“, Erik Gurnei.


„Primetio sam da ono što mačka najviše ceni kod čoveka nije njegova moć da joj obezbeđuje hranu, što uzima zdravo za gotovo – već njegovu sposobnost da je zabavi,“ Džeofri Haushold, savremeni pisac.

I za kraj ovg teksta :

„Sa kvalitetima koje mačka poseduje kao što su lična higijena, privrženost, strpljivost, ponos i hrabrost, pitam vas – koliko nas bi moglo postati mačka?“, Fernand Meri.

Šta mislite ?

Zapisano 30. decembra 2023. godine Ljubomir M. Ratković

Newsletter form append
Chat button