Serbian Print

Nagrada za dobro je dobro…

Slika-1

Susret Dobrosava Boba Živkovića i Radoslava Mačinkovića Macana obeležen je saradnjom, koja evo traje već 15 godina…

Zvanično susret ilustratora i dizajnera, mada je pravi izraz kreativnog konceptualiste i štampara , mada bi se moglo reći borca i sanjara.

Ovogodišnja saradnja je rezultirala i Diplomom sa Velikom Zlatnom Medaljom za grafički dizajn kalendara „Budi srećan“ dodeljenoj na 86. Međunarodnom Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu.

Referentni žiri ocenio je ovaj kalendar kao umetničko delo i inovativni medij.

Dizajn je pre svega spoj umetnosti i funkcionalnosti. Međutim ovaj kalendar ima i jasnu poruku i sadržaj u odnosu na vreme u kome živimo. On tretira, samo naizgled sitne fenomene, ali sažima svakodnevnicu, koja nije tek puko brojanje dana.Te poruke sugerišu da je tu svakodnevnicu potrebno ispuniti sadržajem, malim stvarima i dobrim delom.

Doslednost u izrazu Boba Živkovića ne iznenađuje , ali njegova inovativnost u izboru tema, svaki put osvežuje.

Upornost i potpuno poverenje da se sledi taj Bobov pristup ,Štamparije Mačinković je redak primer dugoročne poslovne saradnje.

Milton Glejser je jednom priliko rekao da postoje tri reakcije na dobar dizajn:

Da, Ne i „VAU“

Izbegavam da sa jednim od ova tri izraza prokomentarišem moguću reakciju na doživljaj ovog Kalendara, osim zvaničnog stava Žirija, ali sam siguran da ovaj Kalendar nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uostalom , ravnodušnost je najgora moguća kazna za bilo koje umetničko delo. Da godine ne podsećaju na vreme i dane , primer su i kalendari istih autora prethodnih godina , ali i druga dela, koji oni stvaraju u kontinuitetu…

Prisećam se Kalendara iz 2014. godine i poruka…Budi umiljat, Budi svoj, Budi srećan, Budi jak , Budi car , Budi brz…Budi dobar…i Budi srećan…Razrada jednih od tih poruka Budi srećan u 2019. donela je i nagradu.

Ovaj Kalendar je dobar primer da sadržaj prethodi dizajnu.

Sadržajna saradnja Boba i Macana će sigurno doneti nešto novo….

U svakom slučaju DOBRO…

Ljubomir M. Ratković

Slika-2
Newsletter form append
Chat button